Schouderklachten

Het schoudergewricht is een kogelgewricht waarbij spieren zorgen voor stabiliteit (actieve stabiliteit). Dit komt doordat de kom van het gewricht (het schouderblad) erg ondiep en klein is. De stabiliteit verzorgd door bot, kraakbeen en banden (passieve stabiliteit) is klein. Een gewricht zoals bijvoorbeeld de heup heeft een veel diepere gewrichtskom, waardoor er sprake is van een grotere passieve stabiliteit.

Het schoudergewricht is een onderdeel van de schoudergordel. De schoudergordel bestaat uit de volgende gewrichten:

  • Gewricht tussen de bovenarm en scapula (glenohumerale gewricht, het schoudergewricht)
  • Gewricht tussen sleutelbeen en borstbeen (sternoclaviculaire gewricht)
  • Gewricht tussen schouderdak en sleutelbeen (acromioclaviculaire gewricht)
  • Gewricht tussen het schouderblad en de ribben (scapulothoracale glijvlak)
  • Gewrichten tussen een deel van de wervels van de halswervelkolom en een deel van de wervels van de borstwervelkolom (cervicothoracale overgang)

Deze vijf “gewrichten” werken nauw samen om de beweeglijkheid van de schoudergordel te waarborgen. Het voordeel van deze nauwe samenwerking is dat de schoudergordel een grote beweeglijkheid bezit. Het nadeel is dat wanneer één van deze gewrichten beperkt is, de andere gewrichten zullen moeten compenseren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Enkele veel voorkomende schouderaandoeningen zijn:

  • Subacromiaal pijnsyndroom

Dit syndroom wordt gekenmerkt door pijn die is gelokaliseerd tussen het schouderdak en het opperarmbeen. De oorzaak hiervan kan variëren van een slijmbeursontsteking of overbelasting van de spier die zich in deze kleine ruimte bevindt tot een afwijkende beweeglijkheid in een ander gewricht van de schoudergordel.

  • Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een aandoening die zich kenmerkt door verschillende fases waarin hevige pijn en een beperkte mobiliteit elkaar afwisselen. Een frozen shoulder kan ontstaan als gevolg van een operatie of trauma, maar ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

  • Instabiliteit

Instabiliteit is een schouderklacht die in verschillende vormen voor kan komen. Het wordt gekenmerkt door een verminderde stabiliteit. Deze wordt normaliter verzorgd door het gewrichtskapsel en de spieren die op en rond het schoudergewricht aanhechten. Een belangrijk onderdeel van de therapie is dan ook het trainen van de spieren rond het schoudergewricht. Instabiliteit van de schouder komt regelmatig voor bij werpsporters zoals bijvoorbeeld honkballers, handballers of waterpoloërs.

Wilt u iets vragen of een afspraak maken? Mail ons!